Начало Реклама Кариери Контакти

Какво ново

Над 40 агенции се включиха в дискусия на Imoti.net в Бургас

2016-09-30
Пазарът на имоти в Бургас и региона е във възход, като отчита 10% ръст в продажбите и 2% ръст в наемите, стана ясно на Бизнес закуска на Imoti.net в морския град днес. Над 40 представители на агенции се включиха в дискусията за тенденциите в сектора и нелоялната конкуренция. Компаниите представиха актуални данни и анализи, според които пазарът бележи ръст в покупките на зелено, а най-търсени са двустайните и тристайни жилища.

„Сделките с бизнес имоти се правят най-вече с цел инвестиции, така че купеният имот веднага да може да се отдаде за наемане. Основната причина за това е високата доходност на бизнес наемите – над 4%“, съобщи Снежана Стойчева, мениджър на Imoti.net.

За разлика от жилищните имоти, за които има голямо търсене и малго предлагане, при ваканционните се отчита обратната тенденция. Цените на ваканционните имоти варират от 300 до 1200 евро на квадратен метър. Пазарът в Бургас и региона отчита отлив на руски купувачи, за сметка на активизирането на вторичния пазар – чужденците пренасочват инвестициите си от ваканционни имоти към градски, които могат да се отдават под наем през по-голямата част от годината.
Купувачите на вторичния пазар са предимно българи, като ипотечното кредитиране не играе голяма роля в този сегмент, тъй като се купува предимно с готови средства.

Показателни са данните за курортите Слънчев бряг и Несебър, където броят на сделките е равен с този в Бургас. Убедителни данни за развит пазар има в Сарафово, където всичко, което се предлага, намира купувачи.

Важна тема в днешната дискусия беше нелоялната конкуренция - с фалишиви обяви, некоректно обслужване и др. Както и в други градове, в Бургас агенциите настояват за държавно регулиране и създаване на специален закон за имотния бизнес. Сред предложенията за подобряване на средата за работа в полза на потребителите е въвеждането на софтуерна система, MLS, в която всеки брокер публикува само реални имоти, с които има договори за обслужване.

Участниците в дискусията на Imoti.net коментираха с позитивен знак факта, че в Бургас самите брокери работят заедно, вместо в ожесточена конкуренция, за да неутрализират нелоялните практики, доколкото е по силите им.


Още новини
27.04 Музика и празнично настроение завладяват ефира на Bulgaria ON AIR по време на майските празници
15.04 Блокчейн технологиите и разплащанията с криптовалута – част от бъдещето на банковия и финансов свят
12.04 Как технологиите променят дигитални разплащания – във второто онлайн издание на Tech of Tomorrow
08.04 Експерти пред Tech of Tomorrow: Инженерните иновации в следващите години ще идват предимно от бизнеса
31.03 Технологиите, които променят бизнеса и финансите – в поредица онлайн издания на Tech of Tomorrow

Към всички новини>>